Ook al verloopt ieders leven anders, duidelijk is wel dat we er in de loop der jaren eerder kwaaltjes en ongemakken bij zullen krijgen dan dat deze minder zullen worden. Jammer, maar helaas: ouderdom komt nu eenmaal met gebreken. Op welke manieren merk jij dat de jaren een beetje beginnen te tellen?

Bewegen wordt steeds wat lastiger

Het is helemaal niet raar om toe te geven dat bewegen lastiger gaat dat tien, twintig of dertig jaar geleden. Je kunt het beter zien als een teken dat je goed geleefd hebt, niet stil hebt gezeten. Een beetje moeite krijgen met bewegen wordt op latere leeftijd meestal namelijk veroorzaakt door slijtage. Je gewrichten en kraakbeen die hebben er nu eenmaal al heel wat bewegingen op zitten. Alles dat beweegt, dat wordt gebruikt, dat slijt uiteindelijk nu eenmaal. Dat geldt zeker ook voor je lijf, en dan met name de harde delen. Gewrichten en kraakbeen zijn aan slijtage onderhevig, zeker als ze flink zijn gebruikt. De normaalste zaak van de wereld, en iets waar vrijwel iedereen mee te maken krijgt naarmate de leeftijd oploopt.

Ook je geheugen kan wat barstjes gaan vertonen. Dit soort vergeetachtigheid is in de meeste gevallen ook simpelweg een teken dat je wat ouder wordt. Niet alleen gaan je hersenen daardoor net wat minder scherp werken, je hebt in je leven ook al zo veel meegemaakt dat het simpelweg lastig kan zijn om je alles steeds te kunnen herinneren. Niets om je voor te schamen!

Wat doe je eraan?

Alles leuk en aardig, merken dat je ouder wordt, maar wat doe je eraan? Niets, in feite. Voorkomen dat je ouder wordt is nu eenmaal geen optie, dat zal je moeten accepteren. Je ertegen verzetten heeft simpelweg geen enkele zin.

Jezelf in goede conditie houden is natuurlijk wel belangrijk. Slijtage valt niet te voorkomen, stram en stijf worden vaak wel. Maak dus regelmatig een wandelingetje, lekker op je eigen tempo, en ga geen hele dagen alleen maar zitten.

Verder kun je je maar beter neerleggen bij de tand des tijds, en er een beetje op inspelen. Merk je dat bewegen lastiger wordt? Tref dan je maatregelen, en ga jezelf niet onnodig lopen kwellen. Ga je steeds moeizamer de trap op en af, overweeg dan om trapliften te laten plaatsen. Dat is echt niet alleen iets voor mensen die helemaal niet meer kunnen lopen. Juist mensen die volop mee willen blijven doen aan het leven, en niet steeds die trap als hindernis tegen willen komen kiezen ervoor. Kijk maar eens op https://handicare-trapliften.nl/ voor veel meer informatie. Door zo hier en daar wat aanpassingen door te voeren, zal je zien dat je juist veel meer kan blijven doen, en je midden in het leven kan blijven staan. Voorkomen dat je ouder wordt, dat is geen optie. Maatregelen treffen zodat je er zo min mogelijk last van hebt, dat is wél prima te doen!